Groenere steden
In 2050 woont 80% van de wereldbevolking in steden. Hoe we deze steden vormgeven is cruciaal voor onze kwaliteit van leven en de impact op de planeet. Hoe zien de steden van de toekomst eruit?
mobiliteit
Gebouwde omgeving
Biodiversiteit
duurzame energie
Bekijk ondernemers
Impact ondernemers
Tijd voor de pioniers die het anders doen. Gelukkig zijn er al vele ondernemers die de transitie naar groenere steden werkelijkheid maken.
WILDER LAND: een verdienmodel voor natuurherstel?
Transitie naar groenere steden
In 2050 wil Nederland, net als de Europese Unie, klimaatneutraal en circulair zijn. Groene steden zijn hierin een cruciale schakel, vooral gezien in 2050 80% van de mensen in steden zal wonen. Tot 2030 worden er in Nederland alleen al 900.000 extra woningen bijgebouwd. Dit is het moment om in actie te komen voor een gezonde, groene en toekomstbestendige leefomgeving. Hoe zien de groene steden van de toekomst eruit?
Wat gaan groenere steden ons opleveren en waarom is het belangrijk?
Hitte bestendigheid
Hoe meer we blijven bouwen, hoe meer deze verharde oppervlakken van beton en asfalt warmte vasthouden en uitstralen. Een groenere stad leidt tot 40% koelere stad*.
schonere lucht
Bomen en planten spelen een cruciale rol bij het filteren van verontreinigende stoffen uit de lucht en het produceren van zuurstof (Pronk en Van Dijk, 2008).
Hoe meer we ten koste van de natuur blijven bouwen, hoe vervuilder onze lucht.
Economische waarde
De waarde van groen is moeilijk in cijfers vast te leggen. Hiemstra et al berekende dat de gezondheidskosten van steden zonder groen toekomstplan op kunnen lopen tot miljarden euro’s.
Water beheer
Een gebrek aan groen kan leiden tot waterafvoerproblemen en overbelasting van rioleringssystemen, met overstromingen en schade als gevolg (KNMI, 2021).
toename biodiversiteit
Door meer groen zullen ook planten en dieren weer toenemen in de steden. Biodiversiteit is de basis van het leven. En we verliezen het sneller dan ooit. Tijd om het tij te keren.
hogere kwaliteit van leven en psychologische impact
Het niet meegroeien van groen met de woningbouwopgave in verdichtende steden en dorpen kan resulteren in een lagere levenskwaliteit (RIVM, 2022). Stress, angst en andere psychologische problemen zullen toenemen (WHO, 2021).
Kortom: de urgentie is groot.
Gelukkig zijn vele gemeenten, bedrijven, ondernemers en bewoners al goed aan de slag onze steden leefbaar te maken en houden. Hoe zien de groene steden van de toekomst eruit?
Mobiliteit
Alle mobiliteit is uitstootvrij. We gaan over op elektrisch vervoer of aangedreven door natuurlijke bronnen, maken gebruik van deelmobiliteit en creëren de juiste infrastructuur voor openbaar vervoer, wandelen en fietsen.
Gebouwde omgeving
Onze huizen en gebouwen worden energieneutraal. Zowel in verbruik, maar ook de materialen waarmee we bouwen. Denk aan bio-based materiaal als hennep en mycelium en gerecycled en circulair beton of staal.
Biodiversiteit
We brengen groen terug in onze steden. We integreren groen in onze gebouwde omgeving, op daken, geven de natuur de ruimte in parken en op pleinen. Fijn als we straks niet in de file hoeven te staan voor de laatste beetjes natuur.
Duurzame energie
We gaan over op 100% duurzaam opgewekte energie. Energie is afkomstig van hernieuwbare en lokale bronnen, fluctuaties lossen we op met slimme batterijen en technologiën en steden worden energie-efficienter.
ONZE PARTNERS
We werken samen met missie-gedreven partners om de transitie naar een nieuwe economie te versnellen. Meer weten?