DE VEGETARISCHE SLAGER: gehackt van vooroordelen
De grootste 'slager' ter wereld worden
Een voedselketen zonder dieren
TEAM
Opgericht
Funding
OMZET
Dierendag 2010 is de officiële start van De Vegetarische Slager. In hartje Den Haag opent Jaap een nostalgische slagerij, waar ambacht en lecker eten voorop staan. Een slagerij van toen met het vleesch van nu, waar alleen hardnekkige vooroordelen worden geslacht. De belangstelling voor de slagerij is groot, ook vanuit de culinaire wereld. "Een van de katapult momenten in het succes was dat de 'Slager van het Jaar' aan de slag ging met ons nieuwe vleesch", zegt Jaap. Inmiddels is de Vegetarische Slager uitgegroeid tot een wereldwijd succes, en schotelen meer dan 55.000 verkooppunten hun klanten het nieuwe vleesch voor.
DE OVERNAME DOOR UNILEVER
In 2018 neemt Unilever de Vegetarische Slager over. De missie om van dit merk 'de grootste slager ter wereld te maken' spreekt hen aan. Of de overname door een winst-gestuurd bedrijf weleens schuurt met de impact die ze proberen te maken? "Over de overname heb ik niet getwijfeld. Unilever heeft diepe zakken en heeft de Vegetarische Slager gebracht naar een niveau wat wij zelf nooit hadden kunnen bereiken. Van 4000 naar 55.000 verkooppunten om precies te zijn."
DE TEGENLOBBY
Wie is er nu aan zet om de plantaardige revolutie te versnellen? Communicatie over de gezondheid ervan speelt een belangrijke rol. Grootschalig onderzoek van de consumentenbond (2023) wijst uit dat vegetarische producten gezonder zijn dan vlees. Ze bevatten minder zout en verzadigd vet. De kranten stonden echter vol met misleidende koppen als 'Vlees alternatieven ongezond'. "Er is een serieuze tegenlobby om vleesvervangers in discrediet te brengen. Ze hadden ook kunnen schrijven: 'Plantaardige alternatieven gezonder dan vlees, maar het kan nog gezonder'".
WAT IK HOOP MEE TE GEVEN IS DAT MENSEN HUN NEK MEER UITSTEKEN
Wat maakt dat het de Vegetarische Slager gelukt is de voedsel industrie te veranderen? Volgens Jaap niks meer dan geluk. "Het enige wat geen geluk is, is dat je het probeert. En daarmee ben je geslaagd, want meer kan een mens niet doen. Dat hoop ik mensen mee te kunnen geven. Probeer je nek uit te steken en iets aan te pakken. Wegkijken gebeurt al genoeg".
Deel dit verhaal
Bekijk meer video's
TINY LIBRARY: het verhuurplatform voor baby- en kinderspullen
CARBON EQUITY: do good by investing better
WILDER LAND: een verdienmodel voor natuurherstel?
SEENONS: een tech-platform voor een wereld zonder afval
ONZE PARTNERS
We werken samen met missie-gedreven partners om de transitie naar een nieuwe economie te versnellen. Meer weten?